În loc de epilog


Nicio luptă nu se termină fără aflarea adevărului, a propriilor înfrângeri. Curios este că acesta iese la iveală atunci când nu mai contează, când nu mai poate schimba nimic.
Măștile sunt date jos cu gesturi fine, de artist, și puse deoparte cu grijă, să nu se sfărâme, pentru a putea fi folosite și la următorul rol. Sunt spuse cele mai sincere și curate gânduri, înnăbușite altădată de emoția gâtuită de autoritate. Sunt recunoscute fapte și greșeli, jocuri și strategii. Dacă ar fi fost spuse la timp, atunci când încă mai conta, ar fi schimbat totul.
Inteligent este cel care intuiește adevărul, dar păstrează aparența unui joc pentru a-i oferi celuilalt satisfacția că a câștigat. S-a prefăcut însă în tot acest timp că nu-l vede, pentru că-l voia scos la lumină, validat, continuând jocul absurd în care lua, pe rând, rolul de victimă sau de agresor.
E ușor să intuiești omul, chiar și pe cel care se ascunde în negare, dacă ai reușit să-ți dezvolți cât de cât această abilitate. E mai plăcut însă să-i faci jocul pentru că îl faci să se surprindă în atât de multe ipostaze, în care nici măcar el nu s-ar fi închipuit.
Strategia lui pare că nu ține cont de a ta, deși la un moment dat e nevoit să improvizeze cât mai mult. Iar această sforțare îl scoate de pe axa “normalității”, pe care o pregătise cu atâta scrupulozitate.
Și dacă aveți dubii în privința oamenilor “duri” pe care i-ați întâlnit, gândiți-vă cât de mult “bine” v-au făcut până la urmă cei calmi și blânzi.
Finalul vă aparține, pentru că în spatele cortinei doar voi știți cât și ce ați simțit, indiferent cât de prefăcut a fost celălalt. Pierderea va fi în final a sa, mai ales dacă nu va obține efectul scontat, mizând pe o mască și un comportament simulat.
Cei mai mulți căutăm autenticitatea din celălalt, nu pe cineva care să ne persecute sau să ne mântuiască. Iar de asta ne putem da seama într-un timp relativ scurt. Și-apoi apare firesc întrebarea: de ce să stai în apropierea unui om fals când alții debordează de autenticitate?
Dacă nu va continua pe aceeași linie ( și aici mă refer la cei care inițial simulează interesul și apoi dezinteresul pentru a parea importanți) îți va fi foarte ușor să-l pierzi, pentru că ceea ce te-a atras inițial, acum nu te mai stăpânește.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *