Frumusețe e doar cea care-ți bucură ochii sau și sufletul?


Se discută mult pe acest subiect, se impun standarde, se fac statistici, se creează cutume. Frumusețea este vizibilă cu ochiul liber sau nu. Uneori se vede, alteori doar se simte. Un om catalogat urât fizic, dacă face un gest frumos, iese din categoria oamenilor dizgrațioși.

Sunt mult mai vizibili cei dotați cu calități fizice superioare, dar un caracter ingrat anulează tot edificiul exterior. Interiorul dinamitează în acest caz, exteriorul. Sunt tot felul de oameni, iar cei frumoși nu sunt întotdeauna și buni. Dar sunt destui și frumoși și buni, cu toții i-am întâlnit cândva.

  Ce face un om frumos? Fardul, poleiala, atitudinea, moralitatea? Același om poate fi frumos pentru tine și urât pentru mine. Depinde după ce te ghidezi atunci când pui verdictul. Sunt persoane care văd dincolo de chipuri, albastrul ochilor, arcul perfect al sprâncenei sau fața de porțelan. Acestora nu le poți vinde drept icoană doar o față frumoasă.

Când îmbătrânesc, oamenii se tem că nu vor mai fi frumoși, tocmai de aceea unii repetă ostentativ: “Copil cuminte și babă frumoasă nu există!”. Eu cred însă în reversul ambelor variante. Pe teama lor s-a dezvoltat o întreagă industrie cosmetică și farmaceutică, din ce în ce mai profitabilă și avansată.

Vrem să arătăm la 40 de ani ca la 20, la 60 ca la 40 și așa mai departe. Nu cred că e ceva rău în asta. Sunt însă și oameni care nu-și permit, financiar vorbind, să se upgradeze. Asta înseamnă că arătându-și adevărata vârstă, ridurile și părul încărunțit, s-au urâțit?

Uitați-vă la copii, cele mai pure suflete poate, cum își iubesc bunicii fără să vadă nimic din toate astea, neștiind o iotă despre așa-zisele standarde de frumusețe. Dacă îi iubesc, cu siguranță îi văd frumoși, fascinanți, fermecători.

Dacă unora frumusețea le bucură ochii, altora le bucură sufletul și capătă dimensiuni de nebănuit. Cât este estetică și cât simțământ în acest „uriaș” nu poate delimita nimeni. Frumosul fiecăruia este însă de netăgăduit, intangibil și inaccesibil în același timp tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *